4 reacties

De enige goede makelaar, is Geen-Makelaar

In een uitstekend artikel in Trouw veegt Eline van Suchtelen de vloer aan met betaalde huizenwebsites. De eigenaren van zulke sites maken misbruik van de wanhoop van veel woningzoekenden, is de trieste conclusie. Met een vaak verouderd of zelfs niet-bestaand aanbod wordt de aspirant-huurder veel geld uit de zak geklopt, zonder dat die daar iets voor terugkrijgt.

 

De groep die het meest te lijden heeft onder deze bedenkelijke praktijken zijn starters die nog geen eigen huis kunnen betalen en te kort staan ingeschreven om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Voor hen is er geen alternatief dan de schimmige wereld van bemiddelende websites, of huurhuizenadvertenties op Marktplaats en Facebook.

 

‘Helaas al verhuurd’

Toegegeven, op de meeste huurwebsites vind je met een budget van 1000 euro per maand best wat aanbod. Tenminste, als je bereid bent buiten het centrum van Amsterdam te wonen. Maar eenmaal ingeschreven krijg je meestal geen antwoord als je op een advertentie reageert. Of je krijgt te horen dat de woning ‘helaas al verhuurd’ is.

 

Geen nood, denk je nog, er zijn meer websites met woningaanbod in Amsterdam. Je schrijft je bij een tweede website in, en nog weer wat later bij een derde, net zolang tot je ze allemaal hebt gehad. Kamernet, Huisvoormij en Huurwoningbemiddeling, noem ze allemaal maar op. Voor je het weet ben je een jaar verder, 150 euro armer en woon je nog steeds op je oude adres.

 

Misbruik van woningnood

Hoe kan dat nou? “Wie wanhopig op zoek is, betaalt een hoop geld terwijl er geen moeite wordt gedaan om een woning voor je te vinden”, zegt Hans Roseboom van de Woonbond in het artikel. Hij adviseert woningzoekenden dan ook geen cent te betalen voor bemiddeling. De websites hebben er geen belang bij het aanbod actueel te houden. Hoe meer woningen hoe beter, denken ze, of die huizen nou op de markt zijn of niet.

 

De praktijk van deze websites is schandalig, zegt Bob Maas van Vereniging Eigen Huis tegen Trouw. “Zulke sites maken misbruik van de woningnood. De woningen die al verhuurd of verkocht zijn, of soms niet eens bestaan, worden gebruikt als lokkertjes zodat mensen zich inschrijven. Informatie over woningaanbod zou gratis online moeten staan.” Het zal je niet verbazen dat Geen-Makelaar Bob wil voordragen voor een ridderorde.

 

Bemiddelaar voegt niets toe

Jazeker, Geen-Makelaar is een huizenwebsite, maar wel de enige van het soort waar Bob Maas voor pleit. Volledig gratis voor zowel huurders als verhuurders, en dat is uniek. Onze filosofie: de woningmarkt moet het domein zijn van de maatschappij, en niet van beleggers en bemiddelaars zonder toegevoegde waarde. Anders gezegd: wij willen niet verdienen aan jouw woningnood of -bezit.

 

Laten we wel wezen: zo’n bemiddelaar voegt niets toe waarvoor je geld zou moeten betalen. Als je een supermarkt binnengaat betaal je ook niet voor iemand die voor jou op zoek gaat naar het toiletpapier. Zeker niet als hij je vervolgens alleen maar wijst waar het staat, of beter gezegd: zou moeten staan, want het is vandaag toevallig nét uitverkocht. Ja, zul je net zien, toch?

 

Ons idee is vrij simpel. Niemand wil betalen voor een ‘dienst’ die niets oplevert. Toch zijn er zoveel mensen zo wanhopig, dat ze het toch maar proberen. Als al die mensen nou verstandig zijn en zich bij ons inschrijven, dan volgt het aanbod vanzelf. Adverteerders gaan namelijk altijd naar de markt toe. Ja, die zijn natuurlijk ook niet gek. Bovendien betalen verhuurders bij ons ook geen cent. En daarom zeggen wij van Geen-Makelaar: de enige goede makelaar, is Geen-Makelaar.

Comments (4)