Tip top tien van Geen-Makelaar voor veilig huren

  1. Een driekamerappartement met badkamer en keuken aan de Herengracht vind je niet voor 700 euro. Uitgesloten. Goedkope huurwoningen in de binnenstad zijn extreem schaars. Extra waakzaamheid bij een superdeal is dus op zijn plaats.
  2. Zorg dat je weet met wie je te maken hebt. Klinkt raar misschien, maar check of de andere partij is wie hij zegt dat hij is. Vraag om een identiteitsbewijs. Klopt het Burgerservicenummer? Kijk wat je kunt vinden op internet.
  3. Via het Kadaster kun je de eigenaar van een woning achterhalen. Kost je maar een paar munten en geeft een hoop zekerheid.
  4. Het kan nooit kwaad een praatje te maken met omwonenden. Die kunnen je vaak meer vertellen over de woning, de verhuurder en de (vorige) bewoner. Leer je gelijk ook je toekomstige buren kennen, hartstikke mooi toch?
  5. Let op bij onderverhuur. Heeft de verhuurder het recht (een deel van) de woning onder te verhuren? Wat zegt het huurcontract van de verhuurder over een eventuele vestigingsvergunning? Zorg hoe dan ook voor een degelijk onderhuurcontract.
  6. Oplichters houden niet van lastige vragen. Bovendien hebben ze meestal haast. Onder het voorwendsel overspoeld te worden door gegadigden zullen ze je onder druk zetten snel te beslissen. Neem je tijd. Bestudeer de overeenkomst. En stel die lastige vragen.
  7. Sleutelgeld? No way, José! Sleutelgeld vragen is illegaal. Check ook de site van de Rijksoverheid over sleutelgeld en soortgelijke extra kosten.
  8. Betaal liever niet contant.
  9. Of je nou huurder bent of verhuurder: betaal niet voor bemiddeling. Dat is immers waar je Geen-Makelaar voor hebt. Kom je toch een bemiddelaar tegen via ons platform? Meld het ons, want die hebben niets met ons te maken en wij willen niets met hen te maken hebben.
  10. Ben je ondanks al je voorzorgsmaatregelen toch slachtoffer geworden van een oplichter? Neem dan direct contact op met de politie en doe aangifte. Laat het ons ook weten, zodat ook wij eventueel juridische stappen kunnen nemen.
Veilig huren of verhuren is ook logisch nadenken. Klopt alles wel?

Publiek platform

Geen-Makelaar wil een transparante huurwoningmarkt. Wat ons betreft kan dat maar op een manier: zonder eigenbelang in het proces. Met een publiek platform, dat gratis is voor iedereen. Dat is de belangrijkste pijler van Geen-Makelaar.

Dat platform willen wij bieden. Daarvoor hebben we het vertrouwen nodig van jullie allemaal, huurders en verhuurders. We doen daarom een dringend beroep op de verantwoordelijkheid van zowel huurders als verhuurders. In onze algemene voorwaarden lees je wat op ons platform wel en niet kan. We vragen jullie alert te zijn en elk vermoeden van misbruik hier te melden. Wij nemen dan, in ons aller belang, gepaste maatregelen.